Gyakori kérdések

Mi fog történni? Hogy néz ki konkrétan egy ülés?

Az ülés tartalmát főleg Te határozod meg. A pszichológus segít megfogalmazni a célokat, végighallgat, változó mértékben tereli a beszélgetést, kérdéseket tesz fel, visszajelez és feltétel nélküli elfogadásával kísér közös utatokon. A találkozások során a pszichológus behozhat néhány segítő módszert: teszteket, drámatechnikákat, imaginációt, vagy más játékos pszichológiai feladatokat. Közösen fedezitek fel, hogy milyen rejtett kérdések mozoghatnak a témád mögött. Mindketten egy fotelben, vagy kanapén ültök. Bizonyos imaginációt, relaxációt alkalmazó módszereknél, ha kényelmesebb, elhelyezkedhetsz fekvő helyzetben is. Egy találkozás 50 perces. Gyakran játékos otthoni lelki „házi feladatokat” is megfogalmaztok.

Milyen hosszú ideig tartsuk fenn a kapcsolatot?     

Gyakran elég egy két-három alkalmas problématisztázó, szempontváltó beszélgetés, és megtörténnek a kívánt változások. Viszont legtöbbször ennél több időt igényelnek az egyes esetek. A kapcsolat akár 1-2 évig is fennmaradhat.
A már kialakult viselkedések, nézetek, érzelmi reakciók megértése és módosítása időigényes folyamat, a változás rendszerint fokozatosan történik. Általában minél hosszabb idő óta áll fenn egy probléma, és az élet minél több területére kiterjed, annál inkább hosszú időre van szükség az eredményességhez, a rövidterápiák inkább a viszonylag friss és konkrét helyzetre korlátozódó kérdéseknél hatékonyabbak.

Minden találkozás után kellemesen fogom érezni magam?

Hosszútávon természetesen növekszik a jóllét, ha valaki pszichológushoz jár. De mindenegyes alkalomra sajnos nem garantálható az öröm és megkönnyebbülés. Furcsa módon néha pont ez fogja mutatni, hogy a közös munka működik. Ha az ülés felkavaró, biztos lehetsz benne, hogy történt valami előrevivő. Legjobban akkor jársz, ha az érzéseidet kimondod a pszichológusodnak a találkozásaitokkal kapcsolatban, kifejezetten hasznosíthatók ezek a kérdések az együttműködésetekben (pl.: elégedetlenség, harag, türelmetlenség).
Ugyanakkor minden terápiában vannak olyan időszakok, amikor úgy érezheted, hogy nem történik semmi. Ezt nehéz kibírni, ilyenkor a fejlődés érési idejét éljük meg, komolyabb változások előtt, ill. után szokott bekövetkezni.

Miért tanácsos mindig ugyanabban az időpontban találkozni?

A hatékonysághoz ideális, ha állandó kereteink vannak: ehhez segít hozzá a változatlan helyszín és időpont. Természetesen szükség esetén rugalmasan alakítjuk ezeket a körülményeket. Ezek a szabályok idővel biztonságot és viszonyítási pontokat adnak.

Le lehet-e mondani egy ülést, ha valami közbejön?

Igen, ennek módját az első üléseken tisztázzátok a pszichológussal.

Mit tegyek, ha nem szimpatikus a pszichológus, vagy rossz érzéseim vannak vele kapcsolatban?

Először is feltétlenül mondd meg neki – el fogja viselni, és fontos, hogy erről beszéljetek. Lehet, hogy sikerül együtt rájönni rossz érzéseid okára és azt átdolgozni. A negatív érzés megjelenése ugyanis gyakran épp a terápia működését jelzi – mivel valószínűleg azok az érzésed jelennek meg, amelyek életed egyéb területein is. Ha a felmerülő érzések ismerősek már máshonnan, sejtheted, hogy nem csak az adott terápiás helyzetről szólnak.
Ha érzéseid az ezzel kapcsolatos beszélgetések után is, tartósan fennállnak, nyugodtan bízzál bennük: tanácsos másik, elfogadhatóbb pszichológust keresned.

Miért csak az én személyes ügyeimmel foglalkozunk, hogyhogy nem beszél a pszichológus is a magánéletéről?

A kapcsolat azért jött létre, hogy a te jólléteden közös tudásotokkal és energiátokkal tudjatok dolgozni. Ezt segíti, ha minél semlegesebb az alapkapcsolat, amiben kijöhetnek a mindennapi életben is megfigyelhető minták. Ha egy baráti viszonyhoz hasonlót hozunk létre, a terápia folyamatát akadályozzuk.

Járt-e a pszichológus is terápiába?

A pszichológusok maguk is több éven át jártak, sőt sokszor járnak is önismereti csoportba és olyan terápiába, aminek a célja, hogy saját élményt szerezzenek.
Emellett folyamatosan járnak megvitatni az eseteiket tanáraikhoz, vagy szupervíziós csoportokba, ahonnan új szempontokkal gazdagodva térnek vissza a kliensekkel való kapcsolathoz.

Járhatok-e párhuzamosan egyéni konzultációkra és önismereti csoportba?

Igen, viszont fontos ezt kölcsönösen egyeztetned a pszichológusoddal és csoportvezetőiddel.

Jelentkezhetsz az Elérhetőségek menüpontnál!

pszichológus

Geraszkoné Kirchner Zsuzsanna
+36706373669

skype tanácsadás: bee-paletta címen